Professionele competitie

De awards in de professionele competitie worden uitgereikt door de professionele jury en de kinderjury. Over de beste kortfilm beslist ook de JEF in het ziekenhuis-jury mee.

De beste langspeel film krijgt: 

  • Een geldprijs van het JEF festival (€2.500 gesponsord door TENTOO) ter ondersteuning van een volgend filmproject. (winnaar van de professionele jury)
  • De ECFA award. De winnende film maakt kans op de algemene ECFA award voor langspeelfilm van het jaar. Verschillende internationale filmfestivals voor kinderen en jongeren in Europa reiken deze award uit tijdens de Berlinale.
  • Een nominatie voor de Felix Vanginderhuysen distributieprijs.
  • Een JEF award ontworpen door Ronny & Johny.

De beste documentaire krijgt: 

  • Een JEF award ontworpen door Ronny & Johny.

De beste kortfilm krijgt: 

  • Een geldprijs van het JEF festival (€1.250) ter ondersteuning van een volgend filmproject. (winnaar van de professionele jury)
  • Een JEF award ontworpen door Ronny & Johny.

Professionele jury

Marga Almiral Rotés (ES)

Marga Almirall Rotés (° 1989 in Barcelona) studeerde Audiovisuele Communicatie aan de Autonomous University of Barcelona, behaalde een postgraduaat in Audiovisuele Montage aan de Pompeu Fabra University, en volgde bijkomende opleidingen in filmtheorie en -kritiek. Ze werkte als producer en redacteur mee aan verscheidene audiovisuele producties en als filmcriticus voor diverse media. Sinds 2015 werkt ze al redacteur voor Drac Màgic (een organisatie die filmcultuur voor kinderen ondersteunt in al zijn educatieve, sociale en culturele vormen), voor wie ze projecten ontwikkelt i.v.m. mediawijsheid (Construir Mirades) en mee verantwoordelijk is voor de distributie van kinderfilms door Pack Màgic. Marga Almirall Rotés is ook programmator van het Women’s International Film Festival (Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona).

Maryam Kamal Hedayat (BE)

Maryam K. Hedayat is een Iraans beeldend kunstenaar die in Brussel woont. Ze studeerde cum laude af als Bachelor of Arts aan de Universiteit Antwerpen en studeerde filmregie aan LUCA School of Arts in Brussel. In 2019 werd ze geselecteerd voor een scenarioproject van het Vlaams Filmfonds en momenteel werkt ze aan het scenario van haar eerste speelfilm. Ze is ook curator (o.a. voor ARGOS, Centrum voor Audiovisuele Kunst) en dramaturg.

Haar kortfilm Ferfereh werd geselecteerd voor diverse nationale en internationale festivals. Maryam K. Hedayat maakte ook deel uit van het Europese creatieve filmproject ENFEM. Haar eerste kortfilm White maze, de video-installatie Genderless en het nevenproject Genderless, A Tale of Memories, toerden allemaal met succes langs diverse exposities en festivals in België. Hedayat was een van de 14 geselecteerde artiesten voor PUSH, een project ondersteund door Creative Europe dat gender / seksuele identiteit, migratie en (over)bescherming in theater en dans onderzoekt. In 2013 werkte ze mee aan de kortfilm Nazomer, onderdeel van het filmproject Follow Gent, die ook vertoond werd tijdens Film Fest Gent.

Sérgio Marques (PT)

Sinds 1999 werkt Sérgio Marques (°1971 in Porto) als coördinator, curator en producer aan innovatieve filmprojecten. In zijn werk streeft hij altijd naar het bevorderen van de ontmoeting tussen films en publiek.

Sérgio Marques leidt een non-profitorganisatie die sociale en inclusieve filmprojecten ontwikkelt in samenwerking met een collectief van professionals uit verschillende sectoren: de kunsten, film, pedagogiek en wetenschappen, maar ook activisten en maatschappelijk werkers. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor Cinema Insuflável, een opblaasbare, rondreizende bioscoop voor kinderen die door het land trekt via scholen, openbare ruimtes en woonwijken, en er kwaliteitsfilms uit de hele wereld vertoont, een nieuw publiek aanspreekt en kritisch denken en mediawijsheid stimuleert.

 

Charlotte Giesen (DK)

Het belang en de impact van internationale samenwerking zijn altijd een drijvende kracht geweest voor Charlotte Giese. Ze koestert een oprechte passie voor het samenwerken met innovatieve partners in Denemarken en over de hele wereld.

Na haar studies ging ze aan het werk met filmfestivals, audiovisuele productie over mondiale vraagstukken en dansonderwijs. Daarna werkte ze vijf jaar lang als Commissioning Editor bij het Danish Film Institute (DFI), dat alom bekend staat voor z’n professionele expertise, politiek engagement en grote verscheidenheid aan partnerships. Later richtte ze binnen het DFI het Department for Film Education / Cinema Culture / Children & Youth op, dat nationale en internationale erkenning kreeg voor haar verwezenlijkingen. Met een brede ervaring in leiderschap is Charlotte Giese momenteel Special Advisor voor deze dienst (die o.a. een nationaal programma beheert met bioscopen, streamingplatforms en creatieve hands-on filmstudio's) en voor diverse andere Europese programma's. 

Charlotte Giese werkt ook als consultant die in samenspraak met filmorganisaties in Afrika en het Midden-Oosten strategieën, opleidingen en trainingsprogramma’s ontwikkelt voor zowel de lokale filmindustrie en de gemeenschap. Deze programma's benaderen film als een kunstvorm en als een krachtig instrument voor economische groei, culturele ontwikkeling en sociale verandering.

Kinderjury

Anna De Cock

Ik kijk erg uit naar het JEF-filmfestival in de krokusvakantie. Tijdens het afgelopen Filmfestival in Gent heb ik enorm genoten van de rode loper en... van de JEF-films natuurlijk. Mijn lievelingsfilm “Zussen” zag ik daar trouwens samen met mijn zusje. De film raakte mij, maar bracht me ook erg aan het lachen. Zetelen in de filmjury is mijn droom. Ik bedenk zelf ook graag scenario’s. JEF, here we come!

Berre Depoorter

Hoi, ik ben Berre. Ik kijk er heel erg naar uit om in de kinderjury van het JEF festival te zitten. Ik hou veel van films kijken, vooral animatiefilms. Als ik naar een film kijk, dan verdwijn ik echt helemaal in het verhaal. Zaterdagavond is het filmavond en kiezen ik en mijn ouders afwisselend wat we kijken. Op school zit ik in de Filmclub. Mijn lievelingsfilms zijn o.a. “Book of life”, “Brendan & The secret of Kells” en “Legend of the guardians”.

Elisa Berteloot

Ik ben Elisa en ik ben 12 jaar oud. Ik kijk supergraag films dus vind ik het enorm fijn dat ik gekozen ben als JEF-jurylid. Ik heb niet echt een favoriete film omdat ik er al zoveel zag dat ik geen keuze kan maken. Ik hou avontuurlijke verhalen en er mag een vleugje romantiek in zitten. Ik kijk nog graag met mijn (jongere) broers mee naar animatiefilms, maar kan ook enorm genieten van een mooie jeugdfilm.

Ella De Bie

Ik ben super blij dat ik in de kinderjury van het JEF festival mag zitten.  Ik heb het festival één keer bezocht en dat was een leuke ervaring.  Ik vind het fijn om naar films te kijken,  door corona waren dat er de afgelopen maanden extra veel. Mijn lievelingsfilm is "Free Willy" omdat ik het heel mooi vind hoe mens en dier zo'n mooie vriendschap kunnen hebben.  Ik tel af naar de krokusvakantie!

Florian Berteloot

Ik ben Florian en ik ben 9 jaar oud. Ik vind het heel fijn om in de jury van het JEF festival te mogen zitten omdat ik graag films kijk. Mijn favoriete film is "Brammetje Baas" omdat het verhaal heel grappig is en omdat ik mezelf herken in dat drukke maar lieve Brammetje. Thuis houden we soms "Cinema Berteloot", allemaal gezellig samen naar een film kijken, mét popcorn uit de microgolf. Dit vind ik superleuk!

Ida Dijkstra

Voor mij betekent de krokusvakantie sowieso: JEF. Gewoonlijk is het films kijken, in de medialab spelen, meedoen aan de workshops en wafels aan het stokje eten. Maar dit jaar ben ik kinderjurylid: joepie! Mijn lievelingsfilms zijn die van Harry Potter reeks, want daar zit alles: spannende verhalen, toffe personages en magische muziek. Ik kijk er naar uit om de nieuwste jeugdfilms te ontdekken!

Léon Debusschere

Ik ben heel blij dat ik bij de kinderjury zit. Vroeger gingen we ook al veel naar het jeugdfilmfestival van JEF. Mijn lievelingsfilm is Venom omdat er veel actie en spanning in komt. Thuis kijk ik vaak film, soms op de TV maar ook op de beamer, zelf buiten in onze tuin in de  zomer! Ik kijk er naar uit om al die films te zien in de vakantie.

Maya Van Iseghem

Hallo, mijn naam is Maya en ben net 11 jaar geworden. Mijn hobby’s zijn paardrijden, zwemmen en natuurlijk ook op het gemak naar een film kijken.
Whitestar is mijn favoriete film, die zag ik in een Nederlandse cinema en ook tijdens het JEF Festival. Films waar veel dieren in voorkomen vind ik heel leuk. Maar uiteraard moet het verhaal ook boeiend zijn. Naast ‘gewone films’ kan ik ook genieten van een goede tekenfilm, zoals Monsters & Co. Ik kijk enorm uit naar het JEF Festival, dit zal de krokusvakantie super maken, ondanks de coronamaatregelen.

Miel Demeulemeester

Hoi, ik ben Miel en ik ben geselecteerd voor de kinderjury - DAB - superspannend allemaal.  Films bekijken is een van mijn grootste hobby's, ik ben altijd benieuwd naar een nieuw spannend verhaal. Ik kijk graag naar verschillende soorten films, van een grappige pixar tekenfilm tot een film met echte personages zoals in Harry Potter. Ik ben nog nooit naar het filmfestival geweest dus dit is een nieuw avontuur. Ik hoop dat ik samen met de andere juryleden leuke films zal te zien krijgen. 

Mona Laureyns

Ik ben Mona, 11 jaar oud.  Mijn favoriete film is 'the sound of music': muziek is een belangrijk symbool en ik houd ervan dat dit als een rode draad door de film loopt.  Ik kijk graag films, vind het leuk om ze samen met anderen te beoordelen en heb zin in iets nieuws, zoals de kinderjury.

Ona Zwaenepoel

Ik heet Ona en ik ben 11 jaar. Al sinds ik een kleutertje was, bezoek ik elk jaar het JEF - festival in Brugge en ik ben dan ook héél blij dat ik geselecteerd ben voor de Kinderjury. Mijn hobby's zijn dansen, knutselen, notenleer en gitaar spelen. Elke zaterdag ga ik naar de scouts en ik hou enorm van lezen. Mijn lievelingsboeken zijn die van Harry Potter en dat zijn ook meteen mijn favoriete films. Je komt terecht in een magische wereld, vol actie en humor en je kan écht meeleven met de personages. 

Oskar Wagendorp

Ik ben Oskar Wagendorp. Al 11 jaar lang geniet ik van het leven. Fotografie, treinen, bushcraft en vissen zijn m’n grote passies. Mijn favoriete film? Moeilijk kiezen tussen de knotsgekke ‘Urbanus en de vuilnisheld’ en de avontuurlijke ‘Cloudboy’. In de JEF kinderjury zitten lijkt me heel erg cool. Films kijken, meegezogen worden in een goed verhaal, samen met de andere kinderen van de jury overleggen en opkomen voor m’n eigen mening. Ik heb er alvast erg veel zin in.

Victoria Laureyns

Ik ben Victoria en ben (over 13 dagen) 9 jaar. Ik houd van de film 'Fei Fei en de maan' omdat het getekend is, er wel actie in zit maar toch niet megaspannend is. Ik wil graag deel uitmaken van de jury omdat ik graag films kijk en omdat het leuk is om dat samen, in groep te doen.

Wolf Blondeel

Mijn naam is Wolf en ik ben 11 jaar. Ik vond de selectie voor de jury al heel spannend eigenlijk. Toen ik het mailtje zag, was ik echt suuuuuuper blij! Mijn lievelingsfilm (op dit moment) is Soul. Ik weet niet of je die film al hebt gezien want hij is nog maar net uit. Ik wil heel graag in de kinderjury zitten omdat ik heel graag naar films kijk. Maar ook omdat ik er al zoveel heb gezien en ik goed over films kan praten. Ik ben ook heel geconcentreerd als ik naar een film kijk. Dan zit ik heel stil en hoor ik het zelfs niet als je me iets vraagt.