Studentencompetitie

JEF organiseert sinds 2018 een kortfilm competitie voor studenten. Deze officiële selectie legt de nadruk op het werk van beloftevolle jonge makers. We bieden hen zo extra kansen en helpen hen op de weg naar het creëren van nieuw werk. 

De award in de studentencompetitie wordt uitgereikt door een jury van professionals uit de bredere audiovisuele sector.  De competitie kwam tot stand met de steun van Tentoo, Camalot, Sabam for Culture, PlayRight+ en Option Media.  

De beste kortfilm van studenten krijgt: 

  • Een JEF award ontworpen door Ronny & Johny.
  • Een cash prijs van €500 (aangeboden door TENTOO) voor een volgend project.
  • Een productieprijs, t.w.v. €5000,- aan productieservices voor hun volgende langspeelfilm, kortfilm of documentaire (aangeboden door Camalot).


Studentencompetitie jury

Andrew Van Ostade

Andrew James Van Ostade (1988) is acteur, muzikant, film- en theatermaker. Hij werkt als acteur en als componist samen met verschillende nationale en internationale theatergezelschappen en -regisseurs (o.a. Lisaboa Houbrechts, Troubleyn, Lies Pauwels). Naast het podium is hij als acteur regelmatig te zien op televisie, waaronder in de politieke satirereeks De 16 (2017). Met zijn broer Michael Van Ostade maakt en schrijft hij wervelende films die nostalgisch knipogen naar de Amblin-films uit de jaren negentig. Zo maakten ze een Sci-Fi musical Songs from the Outside (2015) en een familiefilm over de buitenaardse dansgroep Baba Yega (2017). Momenteel schrijven ze een beklijvende horrorfilm For The Record over het muzikale creatieproces en werken in postproductie hun spookfilm De Gebroeders Schimm af. Voor die laatste spectaculaire familiefilm schreven Michael en hij het scenario, speelden de hoofdrol en verzorgden de regie. Met Dag Taeldeman (A Brand) vormt hij de muziekgroep BodyBodyBodyBody. 

Karen Vazquez Guadarrama

Karen Vazquez Guadarrama (1988) werd geboren in Mexico City en studeerde film aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent, België na een jaar in Frankrijk te hebben doorgebracht. Haar films zijn een zoektocht naar een rudimentaire vorm van verhaal waarin ze kleine gebeurtenissen in het dagelijks leven verkent met veel aandacht voor emoties en kleine details. Als student in 2015 werd haar korte documentaire FLOR DE MIL COLORES/FLOWER OF A THOUSAND COLOURS op het Filmfestival van Gent bekroond tot Beste Belgische Studentenkortfilm. Ze won ook de VAF-Wildcard in Leuven. Verder werden haar eerste kortfilm MONT D’OR en haar speelfilm WHEN THE BULL CRIED geselecteerd op verschillende belangrijke internationale filmfestivals. Karen won de prestigieuze Camerimage prijs in 2018 voor haar werk als DOP. Momenteel is ze actief bij de VRT. Ze heeft verschillende web docu-reeks gemaakt zoals  “labels” en “18 in 18”.

Lize Lefaible

Lize Lefaible is een Belgische producent en maakt al vijf jaar deel uit van het Potemkino-team. Door haar achtergrond en liefde voor storytelling speelt ze een sleutelrol in het ontdekken van sterke verhalen en het ondersteunen van (aankomende) talenten, wat resulteert in een sterke slate van features, series en innovatieve formats. 


Matthias Temmermans

Matthias Temmermans stond in de jaren ’90 mee aan de wieg van de allereerste kinderzender in België “Kinderatelier”.  Centraal in het iconische mozaïekscherm werd destijds een volledig zelfgemaakt kinderblok uitgezonden. Samen met de creatieve ploeg maakte Matthias de overstap naar Filmnet, later omgedoopt tot Canal+ om daar de jeugdprogramma’s te maken. Tot op heden heeft Matthias twaalf langspeelfilms geregisseerd waarvan hij een groot deel zelf geschreven heeft.   Plop en de toverstaf, Plop en Kwispel, Plop en het Viool avontuur, K3 en de Kattenprins, Het geheim van Mega Mindy, Mega Mindy en het Zwarte Kristal, Mega Mindy versus Rox, H.I.T de Romeo’s, Mia and the Hero of Centopia en de eerste Belgische Netflix original, de kerstfilm “De familie Claus” met Jan Decleir en Mo Bakker.

Xavier Rombaut

Na een carrière van meer dan vijftien jaar richtte XAVIER ROMBAUT in 2018 Polar Bear op. Polar Bear produceert langspeelfilms en TV drama, animatie en VR content voor een breed publiek, vertrekkende vanuit uitdagende lokale content. Het bedrijf werkt samen met zowel gevestigd als opkomend talent en streeft ernaar om hun artistieke visie naar het scherm te vertalen.