Awards en palmares

Tijdens het JEF festival worden er heel wat awards en prijzen uitgereikt in verschillende competities. Er zijn vier competities, waarin iedere jury apart hun favoriete films kiest.

  • Professionele competitie
  • Publiekscompetitie
  • Studenten competitie
  • JEF makerscompetitie (wordt uitgereikt op zondag 27 juni)

De winnaars ontvangen een JEF award en verschillende geldprijzen en productionele ondersteuning, met de steun van TENTOO, Camalot, Option Media, Sabam for Culture en PlayRight+.

Palmares 2021

Professionele jury (ECFA Jury):

Algemene conclusie van de jury:

"Het was voor de internationale jury heel inspirerend, leerzaam en leuk om samen te werken in dit festival. We hebben van elkaar geleerd en leuke momenten gedeeld tijdens het bespreken van de films. We hebben vooral genoten van de kortfilms en korte documentaires, die grote ambities en kwaliteit uitstraalden. We vinden JEF een erg waardevol festival, omdat film en cinema zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Films van hoge kwaliteit moeten blijven gemaakt en gezien worden door kinderen overal ter wereld, in alle mogelijke samenlevingen. We zijn ook blij dat de drie winnende films van het festival door vrouwelijke regisseurs gemaakt werden. Dat was geen keuze met opzet, maar uitsluitend op basis van hun verdienste. Het waren sterke, kwalitatief hoogstaande films die drie heel verschillende verteltechnieken hanteerden. Ze waren poëtisch, visueel krachtig, ze zetten ons aan het denken en ze zouden door een breed publiek gezien moeten worden. De films behandelen ook heel relevante, tijdloze onderwerpen. Maar het allerbelangrijkste is dat het films zijn waarvan zowel kinderen als volwassenen kunnen genieten en dat is een maatstaf voor heel goede films!"

• Beste langspeelfilm: Hitler heeft mijn roze konijn gestolen van Caroline Link (Duitsland, Zwitserland, 2019)

"Alle Europese landen zijn migrantensamenlevingen, Daarom moet elke nieuwe generatie kijkers verhalen te zien krijgen over het leven als vluchteling. Je kan - helaas - vaststellen dat sommige verhalen nooit te oud of achterhaald zijn om verteld te worden. We moeten allemaal onze gemeenschappelijke geschiedenis onder ogen zien en ervan leren. Deze film heeft een hoge production value, de ouders zijn geen stereotiepe personages en het hoofdpersonage is een levendige figuur. Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk onderwerp in de film, wat bijdraagt tot de waarde ervan."

• Beste kortfilm: Howling van Laura Van Haecke (België, 2020)

"Voor de prachtige poëzie en het intelligente gebruik van magisch realisme. De cinematografie van deze kortfilm slaagt erin om de innerlijke wereld van het hoofdpersonage visueel uit te drukken via innovatieve manieren van filmen en artistieke ambities. Howling is een subtiele maar intense beleving van de kindertijd."

• Beste documentaire: Meisjesjongensmix van Lara Aerts (Nederland, 2020)

"De jury was bijzonder blij met de selectie van korte docu’s. De verschillende invalshoeken in zo'n mix van belangrijke thema's, zoals geestesziekte, rouw en de band tussen broers, vrienden en zelfs met jezelf, maakten dit tot een heel rijke bioscoopervaring. De winnaar is een spontane film die ons sterk verbindt met het hoofdpersonage - we wensen dat ieders jeugd zo gelukkig kan zijn als die van Wen Long."

Kinderjury

• Beste langspeelfilm: Triple trouble van Marta Karwowska (Polen, 2020)

"Als winnende langspeelfilm koos de kinderjury een verhaal vol actie en avontuur. Een film die kon boeien vanaf het begin en die ons meenam in het verhaal. De hoofdrolspelers krijgen te maken met vriendschap en liefde en gaan daar elk op een eigen manier mee om. Samen gingen ze op pad met uiteindelijk maar 1 missie."

• Beste kortfilm: Het sledekoor van Torfinn Iversen (Norwegen, 2020)

"Als winnende kortfilm kiest de kinderjury voor een verhaal van alle tijden, maar nu nog meer dan ooit actueel. Een verhaal over dromen volgen en er zijn voor anderen. De kortfilm kon de jury overtuigen door de prachtige shots en een krachtige acteerprestatie van de hoofdrolspeler. Ook hoe de vluchtelingenproblematiek aan bod kwam kon ons bekoren."

• Beste documentaire: Ket & Doc: Yaren en de zon van Renate Raman, Joren Slaets (België, 2020)

"De kinderjury kiest voor een documentaire waarin een gevoelig thema centraal staat. De oprechtheid waarmee het verhaal getoond werd, raakte de kinderjury en leert hen omgaan met mensen in dezelfde situatie."

• Beste medialab installatie: Cats & coins van Siegfried Croes (België, 2020)

JEF in het ziekenhuisjury

• Beste kortfilm: Matilda en het reservehoofd van Ignas Meilunas (Litouwen, 2020)

Publieksprijs

• Beste kortfilm: Howling van Laura Van Haecke (België, 2020)

Studentencompetitiejury

Sorry I don't understand van Natalie Feoktistova (België, 2020)

De jury over Sorry I don't understand"De jury was gecharmeerd door de kwaliteit van de kortfilms. Het was een uitdaging om tussen de verschillende genres een winnaar aan te duiden. Uiteindelijk werd er unaniem gekozen voor “Sorry, I don’t understand” van Natalie Feoktistova. De animatie kortfilm wist de jury door zijn “schijnbaar eenvoud” te overtuigen. 

Natalie Feoktistova vertelt op een heldere wijze een gelaagd verhaal via een meesterlijke animatietechniek, met veel oog voor detail en humor.” De jury is ervan overtuigd dat de kortfilm zowel thuis als in het buitenland nog vele kijkers zal weten te bekoren.